Profesija: tehniķis

Interesē viss par un ap auto

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
„Aldaris” radījis divas jaunas alus šķirnes, alus cienītāji izvēlēsies, kuru ražot
Publicēts 7. maijā, 2010.
Šī gada 6. maijā A/S „Aldaris” prezentēja divas jaunas alus šķirnes – „Senais” un „Dūmaku”, kuru garša un kvalitāte neatstās vienaldzīgus pat visprasīgākos alus pazinējus. Alus šķirņu izveidē ir ieguldīti 100 tūkstoši latu, un to brūvēšanas procesā izmantota trīs gadsimtu garumā uzkrātā pieredze un tradīcijas. Abas alus šķirnes visas vasaras garumā piedalīsies „Alus duelī”, kura rezultātā „Aldaris” ar alus baudītāju palīdzību noteiks gardāko un iecienītāko no abiem aliem, kuru turpinās ražot.

Šo alus šķirņu radīšana tika uzsākta pirms aptuveni gada, kad tika izvērtēti vairāki iespējamie varianti. To izveidē tika iesaistīti gan „Aldara” alus eksperti, gan citi nozares profesionāļi, tika veikts arī “aklais” alus tests, kurā tika iesaistīti gala patērētāji. Šī procesa rezultātā alus cienītāju spriedumam tika nodotas divas labākās alus šķirnes – „Dūmaku” un „Senais”.

Aldara „Senā” alus izveidē izmantotas kopš 19. gadsimta vidus - alus darītavas „Aldaris” dibināšanas laika - saglabājušās alus darīšanas receptes. Pielietojot mūsdienu brūvēšanas metodes un tehnoloģijas, kā arī izmantojot tikai augstākās kvalitātes izejvielas, radīts garšas ziņā unikāls produkts, kura noslēpumu alktu uzzināt jebkurš 19. gadsimta aldaris. Trīs dažādi iesali - gaišais, tumšais Minhenes un karameļu - veido tā pilnīgo un bagātīgo garšu, intensīvu krāsu spektru, aromātiskumu un senlaicīgumu. Alum ir raksturīgs saldenums un izteikts augstvērtīgo apiņu rūgtums tradicionālā līdzsvarā.

A/S „Aldaris” valdes priekšsēdētāja, kurai ir ilggadēja pieredze ražošanā, kas gūta, pārņemot zināšanas no iepriekšējiem meistariem un tādējādi mantojot paaudžu paaudzēs saglabātās alus brūvēšanas tradīcijas, kā arī alus „Senais” autore Ināra Šure norāda: „Latvijā „Aldaris” darbojas sākot jau no 19. gadsimta, šo trīs gadsimtu garumā mums ir uzkrāta milzīga pieredze, ko mēs ieguldījām divu jaunu alu izveidē. Mūsu mērķis ir atgādināt, ka „Aldaris” ir lielākais un labākais alus brūzis Latvijā! „Senais” un „Dūmaku” ali ir augstākās kvalitātes produkti, kuros trūkumus neatradīs pat viskritiskākais alus baudītājs.”

Arī „Dūmaku” alus tapis, balstoties uz senču receptēm, – šādu alu Latvijā dzēra pirms simtiem gadu. „Dūmaku” alus tapis, apvienojot Latvijas un citu Eiropas valstu īpašās alus brūvēšanas tradīcijas, kas mūsdienās ir retums. Lai saglabātu īpašo dabas svaigumu, šis alus netiek filtrēts. Saglabātas nefiltrētās daļiņas un raugs, kas piešķir alum īpašu dūmaku un smaržu. Alus sastāvā ir pilns aminoskābju un B grupas vitamīnu komplekss. Tas ir tradicionāli brūvēts un raudzēts.

A/S „Aldaris” alus tehnologs un alus „Dūmaku” autors Valdis Čunka norāda: „A/S „Aldaris” pieejamajos arhīvos atklājās, ka jau 20.gadsimta sākumā „Aldaris” nefiltrēto alu, kura pēctecis varētu būt „Dūmaku” alus, sūtīja pat uz cara galmu.  Mēs rūpīgi pētījām, vai Latvijas alus cienītāji ir gatavi nefiltrētajam alum, kurš vizuāli nav tik dzidrs, kādu mēs esam pieraduši redzēt alu. Taču esam pārliecināti, ka īstie alus cienītāji novērtēs rauga klātesamību un alus piesātināto garšu. No paša alus tapšanas sākuma tam ir sava specifika, pirmkārt, tam pievienoti smalki, dārgi un ļoti smaržīgi apiņi. Turklāt tehnoloģiskajā procesā esam izmantojuši rekomendācijas, kuras saņemtas pat no Dānijas. Tāpēc esam pārliecināti, ka „Dūmaku” alus garša apmierinās pat visprasīgāko alus pazinēju.”

„Alus duelis” visas vasaras garumā norisināsies starp aliem „Senais” un „Dūmaku”. Dueļa rezultātā A/S „Aldaris” ar alus baudītāju palīdzību noteiks gardāko un iecienītāko no abiem aliem. Sākotnēji tirgū būs pieejamas abas šīs alus šķirnes, bet tikai tas alus, kas būs izpelnījies lielākās alus baudītāju simpātijas un saņēmis lielāko balsu skaitu, tiks iekļauts A/S „Aldaris” pamata sortimentā un pircējiem būs pieejams arī pēc „Alus dueļa” beigām. Par savu iecienītāko alus šķirni pircēji tiek aicināti nobalsot īpaši šim nolūkam izstrādātā mājas lapā: www.alusduelis.lv.

Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: