Profesija: tehniķis

Interesē viss par un ap auto

Arhīvs
Aprīlis, 2024
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Ala Kapones Cadillac
Publicēts 3. augustā, 2010.
Pēc nepilnām divām nedēļām ASV tiks izsolīts slavenā noziedznieka Ala Kapones Cadillac. Izsoļu nams RM Auctions par leģendām apvītā auto provizorisko pārdošanas cenu min 450 - 650 tūkstošus dolāru.

Ņemot vērā, ka pēdējā laikā par automobiļiem ar mazāk krāšņu vēsturi maksā krietni lielākas, vairākos miljonos eiro mērāmas summas, sākotnējā Kapones automobiļa cenas aplēse šķiet pārāk pieticīga, un domājams, ka izsoles laikā kaislīgie vēsturisko auto kolekcionāri par auto samaksās krietni vien vairāk. Kaut vai tāpēc, lai naudas ieguldīšanai nebūtu jāizmanto trauslie finanšu tirgi, bet gan kārtīgs, gandrīz gadsimtu nodzīvojis un daudz pārdzīvojis tērauda gabals, kāds arī ir Kapones Cadillac.

 

RM Auctions informācija liecina, ka tas ir 1928. izlaiduma gada Cadillac Type 341-A Town Sedan ar 5,6 litru V8 90 zirgspēku motoru, trumuļu bremzēm uz visiem četriem riteņiem un 3,56 metru riteņu bāzi. Vizuāli auto praktiski neatšķiras no tā laika Čikāgas policijai un pilsētas amatpersonām piegādātajiem 85 šā modeļa kadiljakiem - tas ir tumši zaļā krāsā ar melniem dubļu sargiem, tam ir arī sarkanas bākugunis aiz radiatora režģa un policijas sirēna, un arī pirmais privātam auto uzstādītais policijas radio uztvērējs.

Kas Kapones Cadillac atšķir no pārējiem, acij tāpat vien nav redzams. Auto bija aprīkots ar tērauda bruņu plātnēm, kas kopā svēra gandrīz pusotru tonnu, standarta logu stikli tika aizstāti ar aptuveni 2,5 centimetrus bieziem stikliem, bet durvīs tika iemontēti speciāli mehānismi, lai logus varētu nolaist un pacelt. Lai būtu vieglāk atšaudīties no uzbrucējiem (ar to domāti kā likumsargi, tā arī konkurenti), kas ārkārtas gadījumā sekotu no aizmugures, aizmugurējais logs bija vienkārši piestiprināts ar eņģēm apakšējā malā un aizslēgu augšpusē; tādējādi to varēja nolaist acumirklī, lai nekavējoties atklātu uguni pa sekotājiem.

Vairāk ziņu par Kapones Cadillac aprīkojumu RM Auctions neatklāj, vien norāda, ka tas varētu būt vecākais mūsdienas sasniegušais bruņotais auto. Tāpat izsoļu nama informācija liecina, ka Kapones auto savulaik bijis nodots Baltā nama rīcībā, lai pasargātu prezidentu Frenklinu Rūzveltu. Tomēr Vašingtonā auto nekalpoja ilgi - tā kā Slepenajam dienestam radās pārliecība, ka gangstera mašīnas izmantošana bojā prezidenta tēlu, 1939. gada 1. decembrī pie Baltā nama durvīm pieripoja pilnīgi jauns Ford Motor Company ražots Lincoln ar pagarinātu riteņu bāzi.

Kopš tā laika Kapones Cadillac ir bijis gan Lielbritānijā, gan Kanādā, gan arī privātu kolekcionāru rokās ASV. Kā pēdējais leģendārā Cadillac saimnieks tiek minēts nu jau mirušais auto kolekcionārs Džons O'Kvinns, kura īpašumā auto nonāca 2006. gadā.

 

Nobeigumā RM Auctions norāda, ka auto pircējs saņems arī dokumentētu konkrētā Cadillac vēsturi pēc 1933. gada, dažādus ar šo auto saistītus laikrakstus, žurnālus un fotoattēlus, kā arī reklāmas materiālus. 


Komentāri
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: