Profesija: tehniķis

Interesē viss par un ap auto

Arhīvs
Marts, 2024
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Fotoradari jau fiksē pirmos autovadītājus bez OCTA
Publicēts 22. oktobrī, 2010.
No 1.oktobra līdz šodienai fotoradars Rīgā fiksējis 17 pārkāpumus, kad autovadītāji braukuši bez obligātās civiltiesiskās apdrošināšanas (OCTA), un 15 pārkāpumus, kad spēkrati piedalījušies ceļu satiksmē bez derīgas tehniskās apskates.

Arī ceturtdien Rīgā veikts reids, kad fotoradars Lomonosova ielā fiksējis visas braucošās automašīnas - kopumā ap 700, taču neviens pārkāpums, kas būtu saistīts ar braukšanu bez OCTA un derīgas tehniskās apskates, netika fiksēts, preses konferencē pastāstīja Valsts policijas (VP) Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš. 

 

Līdz ceturtdienai, 21. oktobrim, fotoradars minētos pārkāpuma veidus fiksēja testa režīmā, taču fiksētie pārkāpumi nepaliks nepamanīti, daļai autovadītāju noformētie protokoli jau ir nosūtīti. 

Zivtiņš, stāstot par uzlaboto fotoradaru programmatūru, atklāja, ka principā fotoradars jau patlaban var fiksēt vēl virkni citu pārkāpumu, piemēram, braukšanu pie sarkanā luksofora signāla, gājēju nepalaišanu uz gājēju pārejām, braukšanu pa sabiedriskā transporta joslām, taču šie pārkāpumi vēl netiks iekļauti fotoradaru programmatūrā. Tas gan esot laika jautājums. 

Jaunā programma atļauj fotoradaram vienlaikus fiksēt vairākus pārkāpumus - ātruma pārsniegšanu, braukšanu bez OCTA un tehniskās apskates, bet soda tikai par vienu no pārkāpumiem - par to, par kuru paredzēts bargāks sods. Soda kvīti autovadītājs saņem aptuveni nedēļas laikā pēc pārkāpuma izdarīšanas. 

Zivtiņš atzina, ka pagaidām fotoradars nefiksē un līdz ar to paliek nesodīti ārvalstīs reģistrētu automašīnu vadītāji, jo Latvija vēl nav pievienojusies Eiropas datubāzei. Tas gan tuvākajā laikā tikšot izdarīts. Pēc Zivtiņa teiktā, ik gadu Latvijai šie ārvalstu autovadītāji, izraisot ceļu satiksmes negadījumus, rada zaudējumus 100 000 latu apmērā. 

Speciāla fotoradaru programmatūra OCTA un tehniskās apskates esamību transportlīdzekļiem pārbaudīs Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) un Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) datubāzēs. 

Kā ziņots, VP, LTAB un CSDD vienojušies par vēl ciešāku sadarbību, lai izskaustu neapdrošinātu un tehnisko apskati neizgājušu transportlīdzekļu piedalīšanos ceļu satiksmē. 

Šā gada pirmajos astoņos mēnešos policija par braukšanu bez OCTA administratīvi sodījusi 8006 transportlīdzekļu vadītājus. 

Jau vēstīts, ka VP rīcībā pagaidām ir četri pārvietojamie fotoradari, kas veic atļautā braukšanas ātruma kontroli, neapturot transportlīdzekli, taču tuvākajā nākotnē radaru skaitu plānots papildināt, turklāt šīs ierīces uz ceļiem iecerēts izvietot stacionāri. 


Komentāri (3)
anna: lai tev tā negadītos, atceries - lētākā OCTA polise http://www.salidzini.lv/octa.php
22/10/2010 13:02
discover: Es ar esmu šoferis un piekrītu ka uz ceļa ir jābūt prātīgam, jo no tā ir atkarīgas cilvēku dzīvības, par dzelžiem jau ir nospļauties. Nenoliedzu ka pats ar pārkapju, bet par to pat arī maksāju.. Šie aparāti gan jau samazinās negadījumus uz ceļa-vismaz mirušo skaits jau ir samazinājies, bet tas varētu būt saistīts arī ar to ka daudzi nebrauc ar mašīnam tik daudz kā iepriekš-krīzes iespaidā un vēl daudzi ir izbraukuši un līdz ar to ir samazinājies satiksmē piedalošo automašīnu skaits
24/10/2010 14:12
octa: Ar octa kalkulatoriem jāuzmanās, jo daudz kur ir papildus brokeru uzcenojumi. Vissletak ir pērkot pa tiešo apdrošinātāja mājaslapā.
http://www.kurpirkt.lv/octa.php
Šeit cenas izksatās ņemtas pa tiešo no apdrošinātāju lapām bez uzcenojuma
16/02/2011 22:36
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Ievadi šī portāla nosaukumu: